Cand separatistii devin centralisti

woman-walks-past-building-european-union-flag-western-ukranian-city-lviv

Ca sa intelegem absurditatea evenimentelor din Ucraina, trebuie sa ne aducem aminte cum a reactionat populatia din vestul Ucrainei in momentul in care Yanukovici a dat inapoi, nu a mai vrut sa semneze acordul de asociere cu UE si a dat semne ca se reaproprie de Rusia si de planul sau de creare a unei Uniuni Eurasiatice.

In timp ce populatia anti-UE/pro-Rusia din est jubila la decizia luata de Yanukovici, populatia din vest se rascula si isi declara independenta. Iata ce se intampla mai exact:

Regiunea Lvov si-a declarat independenta. La cateva ore dupa ce protestatarii au ocupat sediul procuraturii in centrul orasului si au obligat fortele de politie sa se predea, comitetul executiv al consiliului regional a declarat ca regiunea este sub controlul sau.

“Regimul a inceput actiuni militare impotriva poporului. Zeci de persoane au fost ucise in Kiev si sute au fost ranite. Indeplinind vointa societatii, comitetul executiv al consiliului regiunii Lvov, Rada Populara, isi asuma intreaga responsabilitate pentru soarta regiunii si a cetatenilor sai,” suna declaratia. Comitetul executiv e condus de Petro Kolodiy, presedintele consiliul regional Lviv.

Regiunea, care este traditional ostila esticului Yanukovici si este in favoarea relatiilor stranse cu Uniunea Europeana, are o populatie de 2,5 milioane oameni.

Adunarea regionala din Lviv a transmis o declaratie care condamna guvernul lui Yanukovici pentru „razboiul deschis” asupra demonstrantilor din Kiev.

Opozitia l-a izgnoit pe guvernatorul Oleh Salo in ianuarie. Consiliul regional se afla in mainile opozitiei de atunci dar aceasta a fost prima declaratie de independenta.

Potrivit mass-mediei locale, grupuri ale opozitiei au ocupat cladirile publice si in alte orase vestice, inclusiv in Khmelnitsky, Ivano-Frankivsk, Uzhorod si Ternopil.

Sursa: International Business Times, 19 februarie, 2014

In acelasi timp, autoritatile centrale afirmau ca insurgentii din vest au furat 1.500 de arme si foarte multa munitie dupa ce au atacat baze militare, sedii de politie si cladiri guvernamentale in regiunile vestice ale tarii. Iar Yanukovici era gata sa declanseze o operatiune anti-terorista menita sa restaureze ordinea publica si integritatea teritoriala a tarii. (sursa: Bloomberg, 19 februarie, 2014)

Totusi presa internationala nu dadea vina pe separatisti, ci pe autoritatile centrale:

“Ukraine’s security service ramped up tensions by announcing a nationwide “anti-terrorist” operation in response to the three-month-old protests.”

sursa: AFP, preluata de Naharnet, 19 februarie, 2014

Deci serviciile de securitate ale Ucrainei escaladau tensiunea anuntand o operatiune “anti-terorista”! Ele erau de vina pentru ca escaladau, nu insurgentii/separatistii/”teroristii”. Interesant, nu?

Cum au reactionat liderii occidentali la aceste evenimente. Pai pe scurt, au dat vina pe guvern/autoritatile centrale/Yanukovici, au amenintat cu sanctiuni si au chemat ambele parti la negocieri. Daca vreti sa revedeti declaratiile lui Obama, Kerry si ale altora o puteti face aici: CNN, 20 februarie, 2014.

Oare cum ar fi reactionat deontologii din presa occidentala si liderii politici daca Yanukovici ar fi inceput sa bombardeze orasele din vest? Valeu, imi imaginez ce taraboi ar fi facut toate agentiile de presa occidentale. Crime impotriva umanitatii, atrocitati, suprimarea luptatorilor pentru libertate.

Totusi acum ca situatia e exact invers, iar la putere e un lider pro-UE si pro-SUA care deja a semnat tratatul de asociere, deci acum ca fostii separatisti din vestul Ucrainei s-au vazut cu sacii in caruta, ofensiva “anti-terorista” impotriva regiunilor estice este prezentata ca ceva absolut normal. Acum nu mai sunt de vina autoritatile centrale ca escaladeaza tensiunile, Poroshenko nu e considerat responsabil, iar obligarea unor regiuni sa accepte politica externa decisa de presedinte e ceva normal. Chiar si daca implica folosirea armelor. Ce tare e ipocrizia asta.

Leave a comment