Rusia in zugzwang geopolitic?

Zugzwang, un termen aparut pentru prima data pe la mijlocul secolului 19, este folosit atunci cand unul dintre jucatorii de sah se gaseste intr-o situatie dezavantajoasa pentru ca trebuie sa mute desi ar prefera sa nu o faca. Orice mutare ar face ii va inrautati pozitia. Impingerea jucatorului advers intr-o situatie de tip zugzwang este calea obisnuita prin care jucatorul care detine superioritatea castiga jocul. Situatiile de tip zugzwang se intalnesc de obicei spre sfarsitului jocului.

In toate discutiile despre ce poate sa faca sau ce va face Putin in privinta crizei din Ucraina apar doua directii principale de gandire – prima afirma ca Rusia nu trebuie sa intervina direct in Ucraina pentru ca ar cadea intr-o capcana pregatita de SUA, iar a doua afirma ca Rusia trebuie sa intervina in Ucraina pentru a-si apara conationalii si interesele geopolitice care sunt semnificative tinand cont de faptul ca SUA muta agresiv chiar in aproprierea granitelor sale.

Tradeaza dilema aceasta cumva faptul ca Rusia se afla intr-o situatie de tip zugzwang? Foarte posibil.

Spre deosebire de jocul de sah totusi, Rusia nu este obligata sa mute acum. Intr-adevar, poate evita mutarea. Acesta este argumentul logic care poate fi oferit imediat impotriva teoriei unui zugzwang geopolitic. Totusi, faptul ca nu muti ii permite adversarului sa continue strategia inceputa. Iar acest lucru nu iti va imbunatati cu nimic pozitia.

Stirile care vin din Ucraina nu sunt imbucuratoare pentru rusi. Separatistii au parasit si Kramatorsk, si inca una sau doua zone urbane:

8a

Ceea ce inseamna ca strategia de uzura pe care o banuiam ieri nu se va concretiza sub forma unor lupte urbane pe directia de inaintare spre Donetsk a fortelor guvernamentale. Asta poate insemna fie ca rebelii nu au vrut sa adopte aceasta strategie, fie ca nu au mai avut fortele, moralul si timpul necesar. Cel mai probabil varianta a doua.

Le ramane acum optiunea de a lasa grupuri mici in urma pentru hartuirea fortelor guvernamentale care se vor extinde gradual. Vom vedea daca au facut asta. Daca au facut-o atunci stiri despre atacuri de gherila in spatele frontului ce inainteaza spre Donetsk vor aparea in perioada urmatoare.

Avansul rapid spre Donetsk si atacul asupra Luganskului il vor pune rapid pe Putin in situatia de a alege – muta sau nu muta?

Leave a comment