Slaviansk a cazut. Ce face Putin?

Conform rapoartelor ucrainene, separatistii s-ar fi retras din Slaviansk in cursul noptii de vineri spre sambata. Rezultatul este doar unul de moral pentru fortele guvernamentale, si imi voi explica punctul de vedere mai jos.

Separatistii au rezistat puterii de foc superioare a fortelor guvernamentale timp de 6-7 zile si au reusit sa se retraga din punga de foc care li se pregatea. Cu siguranta au avut pierderi, insa faptul ca au fost capabili sa recurga la aceasta repliere strategica inseamna ca in ciuda rapoartelor initiale fortele ucrainene nu reusisera sa izoleze orasul.

Uitandu-ne pe harta, vom vedea si ca Slaviansk nu era punctul central de rezistenta al separatistilor, aceste puncte importante fiind de fapt Donetsk si Lugansk:

10n

Aceeasi harta ne arata ca fortele guvernamentale vor cauta sa izoleze Donetskul actionand cu doua grupari de forte din nord si sud. Slaviansk e primul oras aflat in calea fortelor care actioneaza din nord. Ocuparea Slavianskului nu e un scop in sine. Aceste forte vor mai trebui sa cucereasca cateva zone urbane maricele – Kramatorsk, Druzhkivka, Kostyantynivka, Dzerzhynsk, Artemivsk, Horlivka – in drumul lor spre zona de nord-nord-est a Donetskului.

Un alt lucru important pe care ni-l arata harta este ca separatistii au deja un grup de lupta in Donetsk (conform hartii, in jur de 3.000 de luptatori), ceea ce inseamna ca gruparea lui Strelkov, cea care a actionat in jurul Slavianskului, a avut menirea de a incetini si provoca pierderi fortelor ucrainene, nu de a rezista intr-un fel de ultima reduta.

O necunoscuta care poate schimba datele problemei consta in fortele pe care le mai are la dispozitie gruparea Strelkov si moralul acestor forte. Daca sunt forte importante si reusesc sa reziste la fel de mult si in Kramatorsk, si daca au reusit sa lase in urma in Slaviansk si niste partizani, atunci situatia va fi destul de dificila pentru fortele guvernamentale si acesta e numai inceputul. Avand atatea zone urbane de cucerit si controlat, pana ajung langa Donetsk s-ar putea sa ramana fara suflu.

In acest context, sub impactul imaginilor din Ucraina, imagini cu puternic impact emotional pentru rusi, foarte multe voci din Rusia incep sa dea vina pe Putin pentru ca nu face nimic. “Putin e Iuda”, “Putin e mai rau ca Ieltsin”, “Putin i-a tradat pe rusii din Ucraina”, “Putin ne-a vandut”, “Putin il felicita pe Obama de ziua Americii in timp ce rusii sunt ucisi in Ucraina” sunt multe din mesajele care apar pe zona de limba engleza a internetului. Cu Google Translate se pot vedea multe asemenea comentarii si pe paginile rusesti. E evident o perioada in care presiunea nationalista va creste pe Putin.

Deci ce face Putin? Intervine sau nu?

Tind sa cred ca va interveni, dar isi va modela interventia dupa exemplele anterioare oferite de NATO/SUA. Ma gandesc in principal la exemplul interventiei in Libia.

In Libia interventia nu a venit decat in momentul in care fortele guvernamentale au avansat treptat si au ajuns practic la portile principalelor puncte de rezistenta ale rebelilor – orasul Misrata si orasul Bengazi. Iata harta, zona “tabla de sah” reprezentand punctul maxim de intindere al fortelor guvernamentale libiene inainte de interventia NATO:

800px-Sirt_Front-final

Deci ma astept ca Donetsk si Lugansk sa fie pentru Rusia ce au fost Misrata si Bengazi pentru NATO. Ramane totusi sa vedem ce se intampla pe parcurs, evenimentele pot lua intorsaturi neasteptate.

Leave a comment